Het Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2014 dag zeven

Persbericht Wout van Leeuwen / visreis.nl  

Het Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2014:

Voorlaatste dag: feest

Door Tom
 
Het is half tien in de avond, voorlaatste dag. Joris en Lars zijn net weer uitgevaren, samen met de meerderheid van de andere deelnemers aan deze visreis. Ik kan nu wel zeggen dat ze stapelgek zijn om na een 12-urendag op een toch wel ruige zee slechts een half uurtje aan land te komen om iets te eten en er dan weer op uit te trekken – maar ik begrijp deze lui volkomen. 
 
Heilbotvissen laat je niet los – de drang om deze gigantische platvissen te mogen vangen gaat in je bloed zitten, het bloed kolkt door je aderen en wordt wild – zoals de zee waarin de soort zwemt – het wordt een obsessie. Ik weet waarover ik het heb, ik lijd er al jaren aan – sinds ik die heilbot van 203 centimeter zag op de kaai tijdens een IJslandtrip destijds. 
 
 
Daarom was ik ook zo euforisch toen ik twee dagen terug die twee giganten mocht vangen… Jaren naar verlangd en plots waren ze daar… Deze visreis was er een om met gouden letters in mijn dagboek te schrijven – ongeacht of ik nog iets zou vangen of niet de rest van de week. 
 
 
Gisteren leek het daar wel op: de hele dag keihard en geconcentreerd gevist zonder ook maar één heilbot te voelen – en mijn medeopstappers kregen van hetzelfde laken een pak. Vandaag verwachtte ik dus ook weer een blank… maar Lady Halibut besliste iets anders! 
 
 
Ik begin maar bij het begin: om acht uur vanmorgen stoven alle boten alle mogelijke richtingen uit, in de hoop dat de golven de boel niet zouden bederven. Grappig genoeg troffen we elkaar na een uurtje vruchteloos zoeken naar rustig water in precies dezelfde baai, waar lekker kalm gedobberd kon worden. 
 
 
Nu kreeg ik aanvankelijk claustrofobie: met al die bootjes op één stek…Het bleek nergens voor nodig te zijn want de vis lag er opgestapeld. De boot van Joris en Lars opende het feest; aan de zuidkant van de baai vingen ze kabeljauw na kabeljauw – met veel meterbakken erbij! De broers zijn de beroerdsten niet en riepen meteen de andere boten op via de radio: allen hierheen, de tafel is gedekt! 
 
 
In een mum van tijd kregen de kabeljauwen het hard te verduren – wat een feest. De grootste vis was voor Dick, die een kabeljauw van 123 centimeter aan boord wist te krijgen op een grote shad. Joris ving nog een 116 centimeter en in de ‘Belgische’ boot – waarop ik de eer had te gast te zijn – was Danny de kampioen. 
 
 
De baai bleek nog andere vissen te huisvesten ook: koolvissen, schelvissen en stevige zeewolven. Na een poosje gingen de beet en de wind er wat uit en kozen de boten weer hun eigen wegen. Wij, 'les Belges', gingen een mooi talud uitdriften op een halve mijl varen. Alles was perfect: de stroming, de wind, de diepte (30 meter) en de ondergrond (zand). Shad laten zakken en het eindeloze concentratiespelletje kon weer beginnen… 
 
 
Ik was voorbereid op vijf traag voorbijkruipende uren, maar dat bleek nergens voor nodig te zijn want al na tien minuten kreeg ik een dreun op mijn stok waarvan ik echt schrok. De vis bleef even stil hangen en denderde er dan als een trein vandoor: heilbot, en niet zo’n kleintje ook! De vis liet me alle hoeken van de boot zien en gooide de handdoek pas na 20 minuten in de ring. Voorzichtig tilden we haar aan boord: 143 centimeter… 
 
 
Ik kon het niet bevatten – wat een geluksvogel was ik zeg! We riepen het nieuws af over de radio en kregen liefhebbende reacties van de anderen als daar zijn ‘Kielhalen die kleine rotbelg! We zijn er helemaal klaar mee!’ en ‘Die moet vanavond voor ons koken en afwassen, dat zal hem leren!’ -  kortom: de gebruikelijke vriendschapsbetuigingen. 
 
 
Na een half uurtje kon de boot van Joris, die in de baai was gebleven, eveneens goed nieuws omroepen: Lars had een 1.22 meter heilbot gevangen op een aasvis. De rest van de avond bracht veel vis voor alle boten: nog twee kleinere heilbotten, een ontzettende hoeveelheid kabeljauw en een aanzienlijke hoeveelheid zeewolven. En de dag is nog niet voorbij – wie weet staat iemand op het eigenste moment dat ik dit schrijf een heilbot van 150+ te drillen? Morgen meer nieuws!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -