80% van de vis in 20% van het water (Deel 3)  Ervaringen

80% van de vis in 20% van het water (Deel 3) 

Ervaringen 

Door Arjan Terpstra 

Inmiddels heb ik de eerste visdagen in het nieuwe seizoen er weer op zitten. Ik kan al redelijk overweg met mijn nieuwe apparatuur, al moet ik af en toe wel even zoeken naar de juiste knoppen en instellingen. De handleidingen hou ik nog onder handbereik. Even wennen dus.

Er zijn ook wel minpuntjes, maar ik ben erg tevreden over mijn nieuwe set. Vooral de 360 imaging en het delen van informatie via het netwerk bevalt mij erg goed. Ik merk nu al dat ik steeds meer gebruik leer te maken van de nieuwe mogelijkheden, al is er ook nog wel veel te ontdekken.


Deze swimbait zwom in de verkeerde 20% van het water.

360 imaging
Het tot vele tientallen meters ver live en rondom onderwater kunnen kijken is echt geweldig. Scholen brasem, openingen in het fonteinkruid of onbekende structuren zijn heel duidelijk te zien. Het 360 graden beeld op de Helix is voorzien van afstandsringen. Je weet dus precies hoe ver die ene grote vis naast de boot zwemt.

Structuren worden onder de daadwerkelijke hoek ten opzichte van de boot weergegeven. Daarom kun je hetgeen je op het scherm ziet ook echt aanwerpen. Het was even wennen maar al snel had ik de slag van het aanwerpen van die ‘onzichtbare’ vissen te pakken.

Dat die aanpak in de praktijk ook werkt bleek al de eerste visdag van het nieuwe seizoen. De visserij was erg taai en mijn vismaat en ik hadden nog geen enkele aanbeet gehad. Op onze vertrouwde stekken zagen we beide op ons scherm wel genoeg structuur maar geen enkele aasvis. Zou de sonar niet werken? Lagen ze vast? Waar was de vis? Niet op de plekken waar we vorig seizoen nog goed vingen in ieder geval.

Dan maar verkassen en een nieuwe stek proberen. Daar zag ik gelukkig wel scholen aasvis zwemmen. De snoek moest dus ook in de buurt zijn. Geweldig was het moment toen ik eindelijk een lange visecho voor het riet zag zwemmen en ik deze gericht aan kon werpen met een streamer. Zou het wat zijn? Strip, strip en boem. Het bleek een heel leuke snoek te zijn. Geen geweldenaar maar wel mijn eerste 360 graden snoek. Het werkte! Ik was zo blij als een kind.


De eerste '360 graden' snoek.

Door de beugel
De door mij zelf bedachte beugelconstructie werkt boven verwachting goed. Het is eenvoudig om de transducer in en uit het water te halen. De diepte is eenvoudig te variëren door de hoek van de beugel aan te passen. Met een rode tie wrap heb ik de maximale diepte op mijn Terrova aangegeven zodat de stang nooit voor het sonarbeeld komt of de propeller het beeld kan verstoren.

De hele constructie is solide en trillingvrij. Ook bij het trollen functioneert het vlekkeloos. De trolling steun gebruik ik alleen als de boot op de trailer staat. Dan is alles goed gefixeerd.

Tijdens het verkassen leg ik de transducer gewoon op het tapijt van het werpdek. Telkens de steun monteren is te veel werk en onhandig. Volgens mij is mijn oplossing ook goed bruikbaar als front montage voor alu visboten. Ik ben benieuwd of dit navolging gaat vinden in andere typen boten. Voor mij werkt het in ieder geval goed.
    
Netwerk met twee schermen
Tot enkele jaren gelden vond ik twee fishfinders op een boot zwaar overdreven. Ik zag het voordeel er niet van in. Omdat je toen ook alleen maar diepte en structuur kon zien, was dat ook wel logisch. Inmiddels ben ik van mening veranderd. Het is fijn als beide vissers dezelfde water informatie ter beschikking hebben.

Niet dat het altijd een wedstrijdje in de boot is, maar je gunt je vismaat natuurlijk ook zijn visje. De informatie van de enkele 360 sonar is via het netwerk op beide schermen gelijktijdig goed te zien. Ook worden waypoints en routes automatisch tussen beide Helixen gedeeld.

Beide vissers kunnen op hun eigen manier en met verschillend aas de structuur of vis aanwerpen. May the best man win! Ik zie bij verticaalvissers ook steeds vaker een scherm per visser in de boot. Ieder zijn eigen TV.


Eerlijk zijn. Je vismaat gun je toch ook zijn visje?

Doen wat anderen niet doen
Als ik één ding geleerd heb in mijn vissersleven is dat het na-apen van andere vissers niet werkt. Dus als iedereen weer eens kop/kont door de vaargeul aan het trollen is, vis ik juist op de ondieptes naast die vaargeul. Als er veel met groot aas gevist wordt pak ik een klein shadje of de vliegenstok. Die ondiepe baai waar je nooit iemand ziet vissen kam ik graag even uit.

Eerst deed ik dat alleen intuïtief. Nu zoek ik structuur en kan ik direct zien of er aasvis op een stek zit. Vaak zijn watervogels een goede indicatie voor vis, maar niet altijd. Als ik op een stek geen aasvis zie zoek ik net zo lang tot ik een stek vind waar wel vis zit.

Deze strategie is vooral geschikt voor het grote water zoals het Veluwemeer. Daar kan de vis immers overal zitten. Vinden is dan ook vaak vangen. Het is inmiddels bekend dat elektromotoren op een stek de vis verjagen door de dressuur.

Tot nu toe scande ik stekken wel eens door er langs te varen met de side imaging van mijn oude fishfinder. Nu kan ik een stek op afstand bekijken zonder er overheen of dicht langs te varen. Het is nu mogelijk om van ver de vis al te zien en een stek te bevissen.

Minpuntjes
Hoewel ik blij met alles ben, zijn er ook een paar kleine minpunten. Het is bijvoorbeeld belangrijk, dat je de juiste firmware versies van je fishfinders en randapparatuur installeert. Doe je dat niet dan kun je last krijgen van ‘bugs’ net als bij je PC.

Functies die niet of niet goed werken kunnen dan het gevolg zijn. Het vraagt best nog wel wat online zoekwerk en het aanmaken van accounts om dat voor elkaar te krijgen. Ik kreeg hulp van MDSI, maar ik vond het nog wel een gedoe.

Het opstarten van de apparatuur moet altijd in een vaste volgorde gebeuren. Doe je dat niet dan kan het zijn dat een van de toebehoren (GPS of 360) niet goed herkend wordt. Voor mijn gevoel zou de opstart volgorde niets uit mogen maken. Misschien is dit ook wel afhankelijk van de juiste software versie of wordt dit bij toekomstige updates opgelost.

iPilot link
Door de samenwerking tussen Humminbird en MinnKota is de iPilot link ontstaan. Op het scherm van de Helix 9 of 10 kun je met de ‘GoTo’ button een waypoint of route aangeven voor de elektromotor. Een Terrova 12v 55lbs i mijn geval (Zie ook het filmpje uit deel 2).

Wat een geweldig relaxte manier om te vissen is dit. Een route af driften of varen is nog nooit zo eenvoudig en precies geweest. Je tekent een route op de kaart en start de elektro. Die houdt vervolgens zelf de gewenste koers, en als je wil, ook de gewenste snelheid aan. Als je drift, stuurt hij automatisch bij.

Vervolgens kun je je helemaal concentreren op het vissen. Haak je een vis, dan zet je hem op het GPS anker. Is de vis terug gezet vervolg je je route of kun je het zelfde stuk nog een keer varen. Ook een grillig talud of dieptelijn volgen is geen probleem.

De iPilot link volgt elke route die je tekent. Gemaakte of net gevaren routes kun je opslaan en later nog eens varen. Zelfs als dat weken later is. De iPilot vond ik al geweldig, maar de link versie is nog beter.

Autochart Live
Na de overname van de bekende kaartschrijf software van Dr. Depth, heeft Humminbird deze techniek als AutoChart live in de nieuwste Helix en Onix modellen beschikbaar gemaakt. Met het bekende Dr. Depth kon je na het vissen thuis je opgeslagen sonardata omzetten in een 3d dieptekaart in kleur.

Vanaf nu kun je dat gewoon ‘live’ tijdens het vissen doen. Al varend en vissend, tekent je fishfinder een gedetailleerde dieptekaart voor je. Vanaf dat moment blijft deze kaart altijd beschikbaar. Ik moet zeggen dat het live schrijven van een kaart er geweldig uit ziet. Het is verleidelijk om maar rond te blijven varen en de kaart verder in te kleuren. 

Het voordeel is ok dat deze kaart niet via internet gedeeld kan worden. Jouw kaart blijft jouw kaart. Omdat de interne opslagcapaciteit van de Helix beperkt is tot enkele uren, heb ik er een ZeroLines SD kaart bij gekocht. Daarmee kan ik jaren vooruit. Vanaf dit seizoen schrijf ik mijn eigen live waterkaarten, in combinatie met de geavanceerde sonarbeelden van de 360 en HD side imaging (kun je ook op de kaart zetten).

De ultieme fishfinders voor de werpende visser?
Ik heb mijn ultieme fishfinders gevonden. De nieuwe generatie fishfinders zijn meer dan alleen maar dieptemeters en navigatiehulpjes. De Helix 9 en 10 zijn voor mij het beste dat er op dit moment verkrijgbaar is.

Dat mijn setup geen garantie is voor het ook echt vangen van veel grote snoeken is mij duidelijk. Je kennis en ervaring als visser zijn veel belangrijker. Maar ik heb nu veel meer informatie tot mijn beschikking.

Daarmee kan ik mijn kennis over de onzichtbare onderwaterwereld vergroten en een slimmere visser worden. 80% van de vis zwemt in 20% van het water. Het vinden van die 20% van het water is de de sleutel tot je succes.

Ik heb het idee dat ik met mijn nieuwe set tot het uiterste gegaan ben met in wat er anno 2016 mogelijk is qua electronica. De hele boot is nu overvol. Een beetje over de top is dat natuurlijk wel, dat geef ik eerlijk toe. Bootverlichting heb ik haast niet meer nodig als ik alles aan heb staan...

Ik heb nog geen extra accu’s bij hoeven plaatsen, maar veel meer kunnen mijn huidige accu’s niet hebben (2x 12v) vermoed ik. Misschien moet ik maar eens nadenken over die nieuwe Lithium Ion accu’s... Of misschien toch ook maar niet.

Kijkvoor meer informatie op: www.mdsi.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -