3rd Hobie Fishing World Championships 2013

3rd Hobie Fishing World Championships 2013

Door Daniël van der Post
 
Dat is een flinke lap tekst voor een titel zult u misschien denken, het is de officiële benaming van het WK kajakvissen dat binnenkort gaat plaatsvinden in…Australië. En deze schrijver is de dol gelukkige uitverkorene die de Nederlandse eer daar mag gaan hooghouden.
   
Het vissen vanuit een kajak is in Nederland nog redelijk onbekend al begint het tegenwoordig wel in populariteit toe te nemen. En dat is niet voor niks!!! Het is voor mij de ultieme manier van vissen, de totale vrijheid die je hebt het geruisloos kunnen besluipen van de visstekken in combinatie met het sportieve karakter zijn slechts een aantal punten die het kajakvissen zo ontzettend gaaf maken. 
 

Nederland bijzonder goed geschikt voor het kajakvissen.
 
In de U.S.A. en Australië is het kajakvissen erg populair waarschijnlijk mede door het iets betere klimaat dan in ons koude kikkerlandje. Maar toch is ook Nederland bijzonder goed geschikt voor het kajakvissen zowel op het zoete als zoute.     
 
Het WK wordt op twee riviermondingen aan de kustlijn precies tussen Melbourne en Sydney van 29 oktober tot en met 3 november 2013. Op de Bemm river en Marlo vissen de deelnemers vanuit Hobie Pro anglers 14” kajaks die door de organisatie beschikbaar worden gesteld en voorzien zijn van o.a een fishfinder.
 
De ultieme manier van vissen.
 
De target vis van het WK is bream, een vis die wel wat weg heeft van onze zo geliefde zoetwater baars. Deze soort komt vooral voor op de grens van zoet en zout water en is ondanks zijn geringe formaat (een bream van 40 centimeter is al een fraai exemplaar) een erg populaire vis om te vangen. Er zijn zelfs vele wedstrijden in Australië waar het alleen maar om de bream gaat en het WK valt dan ook samen met de finale rondes van de Australische bream cup. En met een prijzengeld van rond de 50.000 eurie is die bream cup niet zomaar een wedstrijdje.
 

Ook op het zoute...
 
Het is een vrij sluwe vis die nogal schrikachtig is en lastig te verleiden tot een aanbeet. Het zal dan waarschijnlijk ook geen makkelijke opgave worden om de bream te vangen maar dat is natuurlijk ook gelijk het mooie van ervan. Er mag uitsluitend met kunstaas worden gevist en er word gebruik gemaakt van zeer licht materiaal. Denk dan aan hengels met een werpgewicht van rond de tien gram en de braided vislijnen met een trek sterkte van 2 á 3 kg. Er ligt een mooie uitdaging te wachten en ik heb er dan ook enorm veel zin in om deze zoals Australiërs hem noemen “sneaky little basterd fish” te gaan verleiden tot een aanbeet. 
 
Het geruisloos kunnen besluipen van de visstekken.
 
Je zult je afvragen hoe ik het voor elkaar heb gekregen om voor Nederland op het W.K. kajakvissen te mogen deelnemen? Dit jaar doet voor het eerst de Europese regio (Groot Brittannië, Ierland, Nederland en België) mee aan een internationale online kajak wedstrijd genaamd Kayak Wars, een wedstrijd die loopt van februari tot en met december. 
 

Ook mooie 'kastelen' tussendoor...
 
De organisatoren van het WK zien Kayak Wars als een 'qualifier' toernooi en mede daardoor maar ook zeker door het betere lobbywerk van de heren van Viskayaks.nl, Bram Hullekes en Johan Vis, krijg ik nu de kans om de Nederlandse eer te gaan verdedigen in Australië. 
 

Ook deze is van uit de kajak te vangen.
 
Het enige wat je moet doen is je gevangen vis op een meetlat/goot leggen, daar een foto van nemen en die uploaden naar de Kayak wars site. Er wordt gevist in teams van drie personen. Per team mag je echter slechts 20 vissen per soort per maand uploaden dus het gaat erom dat je zoveel mogelijk soorten vangt en het liefst boven de vastgestelde bonus lengte.
 
Een fraai getekende dame.  
 
Samen met Ronald Traas en Leo Luijten vormen we het team 'The Dutchies' en we doen het best wel goed in deze competitie. Op zich niet zo gek met drie fanatieke kajakvissers maar je moet het toch maar doen.
 
De foto’s zijn van vissen die ik dit jaar heb gevangen en die me een hoop punten tijdens de wedstrijd hebben opgeleverd. Als u dit leest ben ik al druk bezig met inpakken of al onderweg naar Australië.
Wordt vervolgd……
 
Daniël van der Post
 
 
De officiële site van het WK: http://hobiefishingworlds.com/
De site van de Kayak Wars: http://www.kayakwars.com/

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -