image description

240cm heilbot Vesteralen Noorwegen

Hallo allemaal,

Wie kent ons niet, van Zeevisland.com en van Cordes Travel visreizen ?, dit jaar bestaat Cordes Travel al weer 17 jaar. Al 17 jaar organiseren we visreizen naar oa Noorwegen, IJsland, Zweden, Ierland, Panama, Costa Rica en Canada en met succes.

Wij, Linda en Raffie Cordes organiseren voor meer dan 4500 sportvissers hun visreis en met succes, de vissers weten ons te vinden, we hebben meer dan 80% vaste “klanten”. Wie ons kent weet dat wij gaan voor service, kwaliteit en professionaliteit, kwaliteit gaat voor kwantiteit.

Wij hebben liever 300 huisjes en boten in goede visgebieden, dan 1000 waarvan de helft alleen maar “aasvis” opleveren, of waar je heel ver naar de stekken moet varen of je een boot hebt, die eigenlijk niet eens geschikt is voor open zee. Nee, wij hebben alleen goede huisjes en boten in ons programma, je gaat op visreis, je spaart ervoor, dan moet het ook goed zijn. We hebben dan ook echt voor elk budget een visreis, maar wel allemaal met goede boten, leuke huisjes en een prima visgebied. We hebben al een huisje met een visboot voor +/- 1400,- per week, deel dat door 4 pers. kost het je 350,- pp pw (excl. overtocht). En hoe kun je nu zien of het daar “goed” is, dat kun je zien bij de reisverslagen en vangstberichten op onze website. Daar kun je in het seizoen dagelijks alle vangsten uit Noorwegen en IJsland zien.


Dikke 20kg+ kabeljauw Noorwegen

Tja en die vangsten…. ik heb geen idee waar ik moet beginnen, als ik dan alleen even kijk naar de afgelopen 2 weken, dan zijn de vangsten bij bepaalde accommodatie gewoon TOP TOP, dan heb je als sportvissers niets meer te wensen. Een visgids die gratis 1 dag mee aan boord gaat, grote snelle stabiele visboten, stekken dichtbij en een visserij waar je van droomt. Zo ving de familie Lieshout 20 heilbotten op één dag bij “Havoysund", bizar toch ? Of wat dacht je van Teun en Martin, zij vingen pollakken van een meter, koolvissen boven de meter en dikke kabeljauwen, zij waren bij "Vesteralen apartment”.


Martin met een mooie pollak

Oh en dan hadden we nog die school met Orka’s rond de boot, ook waanzinnig, Hendrik die een schol ving bij Nappstraumen van 63cm !! Anne die een paar hele dikke koolvissen ving boven de meter bij Nappstraumen. We hebben de mannen gehad bij Risoyhamn die enorme roodbaarzen vingen van meer dan 5kg. Toen hadden we Thomas en Tobias bij A Rorbuer Lofoten, zij vingen twee MEGA heilbotten van 177 en 192cm, dat zijn echte monsters. A Rorbuer in het meest zuidelijkste puntje vd Lofoten staat bekend om de enorme grote vissen, koolvissen, kabeljauwen en heilbotten. Corne ving daar een paar dagen geleden nog eentje van 160cm.


63cm Schol bij Nappstraumen

Er werden dus de afgelopen weken heel veel mooie en grote vissen gevangen, maar je hoeft natuurlijk niet alleen grote vissen te vangen, wil je met lichte materialen op kleinere vissen jagen kan dat ook natuurlijk. Eigenlijk kun je overal zelf bepalen hoe je moet vissen en zéér zeldzaam vissen we dieper dan 90m, vaak eerder tussen de 10 en 50m diepte, dan over de 50m. We hebben zelfs groepen die met hun vliegenlat aan de gang gaan. Juist die lichte visserij is erg leuk en geloof me daar worden ook die grote koolvissen, kabeljauwen, pollakken en zelfs de heilbotten mee gevangen. Met 65gr op de pollak van een meter en met 150gr een heilbot van over de meter, dat is pas sport, dat is gaaf, dat is werken ! De Berkley Power Sandeels (https://cordestravel.nl/berkley-powerbait-power-herring-sandeel/) zijn daar voor gemaakt !


Koolvis op 65gr Berkley Power Sandeel

Maar wil je echt een grote heilbot vangen, dan moet je daar je materiaal wel op aanpassen. Wij vissen al 17 jaar met Penn voor de molens, reels en hengels en Spiderwire voor de lijnen en deze hebben ons nog nooit in de steek gelaten. Wij vissen dan ook alleen maar met de 5000 of 6000 serie, zwaar genoeg voor Noorwegen. Maar zoals gezegd als we “zwaar” gaan, bv met doodaas, gericht op grote heilbot, dan kan er van alles gebeuren. Onze visgids Hakon (Vesteralen apartment) heeft dit zelf mogen ervaren. Hij ving met een dode koolvis een heilbot van 240cm !! Ja je leest het goed, 240cm heilbot !!! Dat is een monster, een staldeur een woeste, brute heilbot met een geschat gewicht van 193kg (heilbot-tabel).


heilbot 240cm

Hakon heeft ongeveer 45min. gevochten, was kapot, had pijn in zijn hele lichaam, maar heeft het “gevecht” gewonnen ! 240cm en 193kg, wat een beest… Cordes Travel geeft aan om heilbotten boven de 130cm niet binnen de boot te trekken, deze 240cm zeker niet, deze komt langszij, wordt netjes in zijn bek gehaakt, kunstaas wordt verwijderd, foto gemaakt en daarna zwemt ie rustig weer weg, het gaatje in zijn bek dicht na 2 dagen. Dus 90% vd heilbotten zwemt gewoon weer netjes rond in de Noorse wateren. Het op de juiste manier omgaan met de vis zijn wij en ook de visgidsen erg attent op, we geven hierover advies en willen dat onze gasten de vissen met respect behandelen.


Nog een dikke Noorwegen kabeljauw

14 september 2021 vertrekken wij zelf weer naar Noorwegen met 43 fanatieke vissers, dan is het weer het jaarlijkse Penn Havoysund Festival. In 2019 vingen we daar 219 heilbotten, waarvan er uit mijn hoofd weer 211 zwemmen. Penn Festivals hebben we elk jaar in mei, juni en september en worden ook wel groepsreizen genoemd. In die week hebben we bij Havoysund of Nappstraumen alle huisjes en alle boten gehuurd en bestaat de groep uit alleen maar Nederlandse en Belgische vissers. Iedereen helpt elkaar, iedereen heeft dezelfde interesse er zijn geen geheimen en die week is voor ervaren vissers én voor vissers die nog nooit in Noorwegen zijn wezen vissen.


Nog een mooie heilbot

Het leuke van zo’n groepsreis (Penn Festival) is dat wij (Linda en Raffie) er de hele reis zelf bij zijn, samen met twee visgidsen vd accommodatie zelf. Een week waar je heel heel veel kunt leren, waar wij iedereen helpen, een week die heel gezellig is en waar wij, samen met de visgidsen de hele week in de buurt zijn op het water en op land. Elke groep krijgt 2x 4u de visgids aan boord om advies te geven en te helpen waar nodig. Je hebt je eigen huisje, je eigen boot, je hoeft niets te delen met andere vissers, behalve de stekken en bent vrij om te doen wat je wilt, bijna niets moet en bijna alles mag. Lees maar eens >>Penn Festivals<< (https://cordestravel.nl/groepsreis-vissen-ijsland-en-noorwegen-penn-festivals/) En om het een beetje spannend te maken geeft Penn een waardebon van 750,- voor de langste vis vd week ! Uiteraard in het water gemeten, want ook tijdens de wedstrijd mogen er geen vissen boven de 130cm aan boord komen.


Je kunt ook zwemmen met de heilbot

Kortom weer heel veel mooie vangsten daar in Noorwegen en dat helpt heel veel vissers wel om de juiste keuze te maken. Wij zijn inmiddels druk bezig met de boekingen voor 2022 en 2023, veel aanvragen en boekingen, vissers hebben weer vertrouwen en willen weer vissen, logisch naar al die mooie berichten. En we zijn natuurlijk druk met de Cordes Travel op 12 februari in Sliedrecht, want die gaat vast en zeker gewoon door.

Hou de vangstberichten goed in de gaten en wil je op visreis in 2022 of 2023, stuur gerust een mail voor een vrijblijvende prijsopgaaf of kijk op de website, bij elk huisje staan de prijzen ook vermeld, dan heb je meteen een goed beeld vd kosten.

Zijn er vragen, mail of bel gerust:  www.cordestravel.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 130 : Alles op groen ( Deel 2 )
Willem Moorman -
image description
Ledenvergadering Sportvisserij Nederland 2021
Willem Moorman -