image description

2 Baits Challenge – Baars en snoekbaars op de rivier

Een dag op pad met twee meer dan vakkundige visgekken; Roel Trum en Rocky van Duijvenvoorde. We dagen hen uit: ze mogen alleen met de nieuwe IRIS Popeye en V-Power softbaits vissen! “Meer heb je ook echt niet nodig om een goede dag te hebben en leuk vis te vangen”, aldus Roel vol zelfvertrouwen… Nou, dat zullen we dan weleens zien!

Concullega’s
Roel is iemand die vooral goed bekend is met snoekvissen en de traditionele manieren van baars en snoekbaarsvissen. Terwijl Rocky groot fan is van allerlei soorten finesse technieken, hij heeft zich voorgenomen om vandaag met name de dropshot rig in te gaan zetten. Bovenal wil hij vooral meer vis vangen dan zijn collega productontwikkelaar Roel die meer zal gaan verticalen en werpen met de softbaits aan een jigkopje.
 

Een van de favoriete kleuren van Roel is de UV Olive. Natuurlijk, maar met felle accenten.

Jig & Dropshot
Het is laat in de herfst als de twee over een ruige rivier stuiteren, op weg naar een rivierplas. Als de timing klopt zou het daar nu moeten barsten van de baars en snoekbaars. Het scherm van Rocky’s dieptemeter laat zien dat er al wel wat vis ligt, maar nog lang niet in de hoeveelheid die beide heren verwacht hadden. Toch worden beide montages vol vertrouwen naar het diepe gestuurd. Roel start met een 12 cm IRIS Popeye aan een jigkop, Rocky gooit het over een andere boeg en heeft zijn dropshotmontage van een 10 cm lange IRIS V-Power voorzien.


De V-Power hangt, mede dankzij die fraaie borstvinnetjes, altijd mooi in balans.

V-Power!
Al snel komt de eerste vis, een baars, die het vertrouwen van Roel in zijn verticale aanpak sterkt. Antwoord van Rocky blijft niet lang uit; met een grote, haast pesterige glimlach lift hij kort na elkaar 3 baarzen aan zijn V-Power uit het water. “Vis jij maar lekker op die kleintjes Rock, dan focus ik me wel op echte vissen”, grapt Roel lachend. Tien minuten later wordt de voorsprong van Rocky alleen nog maar groter als hij vanaf een ondiepe bult een prachtige baars vangt. Kortom, de baarzen hebben hier vandaag echt trek in een actief geviste V-staart!


Baarzen hadden de grootste moeite om van die actief geviste IRIS V-Power af te blijven.

Popeye waanzin
Verderop de rivier worden de rollen echter omgedraaid. In een mooie stroomnaad is het juist de actieve peddelstaart van de IRIS Popeye die tot Roels grote genoegen keer op keer, vol venijn wordt onderschept. Zodra Rocky ook de switch maakt naar een IRIS Popeye op een loodkop is het bij beide mannen feest. De ene na de andere spijkerharde aanbeet wordt onder begeleidende oerkreten verzilverd. Verschillende keren is het zelfs bij beide vissers tegelijk raak; waanzin!


Op de rivier gaat het helemaal los: Popeye Powerrrr!

V-Staart of peddelstaart?
De les die er uit vandaag getrokken kan worden is: zowel goede V-staarten als goede peddelstaarten hebben hun waarde in je tacklebox. Vissen kunnen wispelturige beestjes zijn en bij momenten een duidelijke voorkeur voor het een of ander hebben. Had Rocky de dag niet met een V-staart begonnen, dan had hij hoogst waarschijnlijk amper baars gevangen. Terwijl dat snoekbaarsfeest misschien uit was gebleven als de mannen de IRIS Popeyes niet bij hadden gehad.


Heerlijke harde aanbeten tijdens het ‘zweefmoment’!

SPRO Online
Jezelf abonneren op het YouTube-kanaal van SPRO zorgt ervoor dat jij de leukste content voortaan als eerste te zien krijgt! Verder is SPRO ook enorm actief op Facebook en Instagram, waar zij regelmatig gave vangsten, handige tips & tricks delen en toffe winacties houden! Volgen dus.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
‘Pike-Triangle’: Deel 2
Willem Moorman -