image description

Karpertips (5)

Karpertips (5) 

Bij de enorme verscheidenheid aan aas en vismethoden, kun je gemakkelijk de indruk krijgen dat vissen op karper een gecompliceerde bezigheid is. Die indruk is niet juist: iedereen kan karper vangen!

12 Gericht vissen op grote karper?

Gericht vissen op grote karper is uiteraard alleen mogelijk op wateren waar ze ook voorkomen. De giganten zwemmen niet in elk water. De kans om het aan te leggen met een heel grote karper kun je verhogen door gedurende lange tijd voor te voeren op een bepaalde stek.

De grote vissen komen pas na verloop van tijd en verdringen dan de kleinere karpers. Stekken waar al eens grote karpers gevangen zijn, zijn altijd goed.

Soms is het ook mogelijk een grote karper te observeren en deze dan te bevissen. Dat is uiteraard alleen in zeer helder water mogelijk, wanneer je de vissen langs de oever, vanuit de boot of tijdens het snorkelen kunt zien.

13 Waarom willen de graskarpers niet azen?

In veel stuwmeren zijn tijdens de zomer graskarpers zichtbaar aan het wateroppervlak. Maar deze laten zich met een drijvende korst of een pop-up niet vangen aan het oppervlak. Het kan eraan liggen dat het hierbij om grootkopkarpers gaat die vrijwel alleen leven van plankton.

Gaat het om echte graskarpers, dan laten deze zich normaal gesproken vrij gemakkelijk vangen. Omdat graskarpers leven van waterplanten, zijn ze op wateren waar hiervan weinig voorhanden is, nog gemakkelijk te haken.


Wanneer er weinig planten in het water staan, dan vang je graskarpers ook met maïs.

Ze vreten op dit soort wateren ook grote hoeveelheden maïs. Een kleine rits maïs, die zwevend boven een tapijt van maïs aangeboden wordt, geldt om deze reden als een ideaal aas voor graskarper. Het vissen met broodkorsten en popups aan de oppervlakte is alleen dan zinvol wanneer de vissen het aangeboden voedsel ook daadwerkelijk van het wateroppervlak pakken.

14 Wat te doen tegen lastige witvis?

Door het voeren met particles en kleine boilies lok je steevast brasems, kopvoorns en andere witvis naar de voerplek. Bij een groot witvisbestand dien je daarom alleen te voeren en vissen met boilies van minstens 20 millimeter doorsnede. En zeer grote boilies met een diameter van 30 millimeter zorgen zeker voor het afdruipen van de witvis, karper is zeer goed te vangen met deze grote kogels, maar zelfs grote brasems en kopvoorns kunnen ze niet inslikken.


Niet bepaald de vangst die we zoeken.

Brasem lokken echter wel karper naar de voerplek. Ze verliezen dan ook snel hun interesse hiervoor. Wanneer je toch af en toe brasem haakt op de zeer grote boilies, dan ligt dit aan het feit dat ze zich haken bij de pogingen om het aas op te pakken en dan blijven hangen aan de losliggende haak.

Omdat de boilies niet weggevreten kunnen worden door de brasems, blijft de voerplek zolang attractief totdat ook de karpers deze gevonden hebben. Zelfs wanneer ze misschien maar één keer op een dag hier voorbij komen, vinden ze de boilies.

Ze verdrijven dan de rondzwermende witvis en nemen de voerplek over. Karpers worden zelfs vaak door azende brasems op een voerplek geattendeerd.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
IN KARPER 114…
Willem Moorman -
image description
Shrimp Aligner van PB Products
rudy.van.duijnhoven -
image description
Speciale acties bij Hareco Hengelsport
rudy.van.duijnhoven -