100.000 hengeluren in SVR

100.000 hengeluren in SVR

Op zaterdag 4 juli 2009 werd het honderdduizendste hengeluur geregistreerd in het online vangstenlogboek SVR. Het bereiken van deze mijlpaal is kenmerkend voor de groei die het programma momenteel doormaakt.

Het aantal leden stijgt razendsnel en ook het aantal geregistreerde vangsten neemt sterk toe. Maar waarom is nu juist het aantal hengeluren zo interessant? Jorrit Venema van softwarebedrijf Wartel, maker van SVR, legt uit.

“We proberen de vangstgegevens die onze leden registreren, voortdurend naar hen terug te koppelen in de vorm van actuele en bruikbare informatie voor bij het vissen. Deze informatie bieden we aan in de vorm van statistieken, weekoverzichten en een actuele vangstenbarometer.

Als je lid bent van SVR (een afkorting voor ‘Sportvis Vangsten Registratie’, lid worden is gratis) kun je deze analyse-mogelijkheden zelf gebruiken. Je kunt je eigen vangsten, maar ook de collectieve vangstgegevens van iedereen, er uitgebreid mee onder de loep leggen.

Zo kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar samenhang tussen karpervangsten en de maanstand, luchtdruk, of windrichting. Of je kunt onderzoeken rond welke waterdieptes de meeste snoekbaars wordt gevangen in een bepaald jaargetijde. Alle analyses kun je uitsplitsen per vissoort maar ook per watertype, maand, jaar, aastype, enzovoorts. 

 
Voorbeeld van een SVR-statistiek: de gemiddelde lengte van gevangen snoekbaars, per aaslengte.

Het aantal hengeluren (een hengeluur is één gevist uur met één hengel) in de SVR database zegt veel over de betrouwbaarheid van deze analyses. Hoe groter het aantal hengeluren in de database, des te interessanter het wordt om op zoek te gaan naar patronen in de vangsten. SVR wordt hierdoor een steeds leukere informatiebron voor iedere sportvisser.

De vangstgegevens in SVR zijn trouwens niet alleen waardevol voor individuele sportvissers. Hengelsport-organisaties maken ook gebruik van vangstgegevens om informatie over de Nederlandse viswateren te verzamelen. Je kunt daarom je vangstgegevens vanuit SVR direct aan je vereniging of federatie rapporteren. Zo lever je een directe bijdrage aan visstand- en waterbeheer. Dit is optioneel en geheel vrijblijvend. Stekinformatie is in SVR altijd privé en is niet zichtbaar voor andere gebruikers.


SVR wordt een steeds leukere informatiebron voor iedere sportvisser.

Namens Wartel en het SVR redactieteam wil ik al onze leden hartelijk bedanken voor de vele vangstgegevens, leuke reacties en feedback die we dagelijks via de website ontvangen. De betrokkenheid van onze gebruikers is echt fantastisch. Op naar de volgende 100.000 hengeluren!”

Ga voor meer informatie over SVR naar
http://svr.vangstenregistratie.nl